Brutto – Norman Russell

Gevierd restaurateur en kookboekenauteur Norman Russel heeft een nieuw kookboek uit, maar helaas is hij niet in staat geweest van deze triomf te genieten. In dezelfde maand dat Brutto is gepubliceerd is hij onverwacht op 57-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Des te meer reden om deze weergaloze chef en auteur te eren en volop van dit meer dan prachtige kookboek over de Florentijnse keuken te genieten.

De titel van het kookboek is een bijzondere, Brutto betekend ‘lelijk’ in het Italiaans en zo omschrijft Russell de keuken van Florence, uiteraard met een knipoog en meer als geuzennaam dan als een echte omschrijving. De keuken van Florence is er nl. eentje die simpelheid hoog in het vaandel heeft en vooral gericht is op prachtige smaken. Dus verwacht geen visuele uitspattingen die in de hedendaagse haute cuisine zo vaak aan eters wordt gepresenteerd. Het oog wil ook wat, maar de smaak is toch echt het allerbelangrijkste.

Als groot liefhebber van de Italiaanse keuken is dit boek een echte snoepwinkel vol met prachtige, eenvoudige, maar enorm smaakvolle en pure recepten. Sommige recepten bevatten maar drie ingrediënten, wat dit boek een volledig ander kookboek maakt dan bijvoorbeeld het recent gerecenseerde Vietnamees waarin de ingrediëntenlijst vaak het viervoudige en vaak nog veel meer bevat.

Net als Polpo, het eerste kookboek van Russell, is dit kookboek een weerslag van de gerechten die worden geserveerd in één van zijn Londense restaurants, dat niet geheel onverwacht ook Brutto heet. Veel van de recepten in dit boek worden dan ook als gerechten geserveerd in dit restaurant en daarin liggen vaak de verschillen met de “traditionele” recepten zoals Russell ze heeft aangetroffen in Florence.

Elk recept is voorzien van een korte beschrijving van Norman Russell met wat achtergrond over het gerecht, waar hij het gevonden heeft, wat zijn (spaarzame) aanpassingen zijn of hij verteld interessante anekdotes over het gerecht in Florence of in Brutto in Londen. Het boek bevat recepten voor alle mogelijke soorten gerechten, voor-, hoofd- en nagerechten, tussengerechten en zelfs een hele mooie set aan cocktails zijn onderdeel van dit boek.

Een mooi detail is dat de rug van het boek flexibel is zodat je het zonder problemen plat op de keukentafel kunt leggen, een aanpassing die in de meeste van de kookboeken van Norman Russell is doorgevoerd.

Brutto is dan ook een meer dan prachtig kookboek geworden, waarin de Italiaanse en de Florentijnse keuken in het bijzonder gevierd worden. Hele mooie recepten, eenvoudig en duidelijk opgeschreven, met als bonus een heleboel informatie over Florence en haar eetcultuur. Zonder twijfel één van de mooiste, en misschien wel het mooiste kookboek dat er in 2023 is uitgekomen.

Titel: Brutto
Auteur: Norman Russell
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789464042412
Originele titel: Brutto
Verschijningsdatum: 2023
Bladzijden: 320
Prijs: € 34,99

Aanbevolen artikelen