Één van de vier klassiekers van de huidige ‘grande dame’ van de kookboeken, De smaken van Spanje, van Claudia Roden is met recht een instituut te noemen. Origineel in het Nederlands verschenen in 2013, maar na een decennium nog steeds even goed en representatief voor één van Europa’s meest populaire keukens.
Roden begon haar carrière als kookboekenschrijfster met het alomtegenwoordig geprezen “A Book of Middle Eastern Food” dat in 1968 verscheen en veel voorheen onbekende smaken voor het eerst in het westen introduceerde. Het is nu bijna ondenkbaar, maar kikkererwten, aubergines en kruiden als komijn en saffraan waren in veel West-Europese landen toen nog bijna geheel onbekend.
De kookboeken van Claudia Roden waren niet alleen door het populair en bekend maken van voorheen onbekende smaken en bereidingswijzen zo invloedrijk. Ook de manier waarop ze haar kookboeken maakten zijn van grote invloed geweest op het kookboeken genre. Naast de vele recepten die haar boeken bevatten schrijft Roden ook veel over de geschiedenis en cultuur van de regio’s waar ze recepten van verzameld en neemt ze veel, soms persoonlijke, anekdotische verhalen over de gerechten in haar boeken op.
Tegenwoordig is dat zo’n beetje standaard kost, maar toen zij er mee begon in de jaren 60 was dat verre van vanzelfsprekend. De invloed van Roden op het culinaire landschap van West-Europa, de Verenigde Staten en misschien wel de hele wereld is dan ook moeilijk te overdrijven.
Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken waarvan het hoofdstuk met recepten de bulk van de pagina’s beslaat. Maar voordat Roden met de recepten begint, is er eerst veel te lezen over de geschiedenis en cultuur van Spanje en de verschillende regio’s en hun eigen culturele en culinaire identiteiten. Pas nadat de typische ingrediënten en basistechnieken zijn besproken wordt overgegaan op de recepten. Mocht je dit boek dan ook van kaft tot kaft lezen, dan ben je al heel wat kennis rijker voordat je überhaupt aan een recept bent toegekomen.
De recepten zijn allemaal echte traditionele Spaanse gerechten die rechtstreeks van de inwoners van de verschillende regio’s komen, hier geen chique liflafjes uit sterrenrestaurants, maar echte mensen-eten, gebruik makend van de producten die lokaal en in seizoen beschikbaar zijn. Verwacht dan ook veel recepten met tomaten, paprika, ruim olijfolie en knoflook, maar ook kastanjes, kwartels, konijn en gerechten met verschillende soorten sterke drank passeren de revue.
Op een enkele uitzondering na zijn alle recepten heel goed te maken en de ingrediënten ruim voorhanden, rekening houdend met de seizoenen. Er wordt veel vlees gebruikt, de traditionele Spaanse keuken is zeker niet vegetarisch, en het is niet ongewoon om meerdere verschillende soorten vlees in hetzelfde gerecht te verwerken. Maar omdat het boek zo dik is en honderden recepten bevat, is er echter ruim voldoende prachtigs te bereiden voor vegetariërs of visliefhebbers.
Al met al is dit een echte klassieker die in iedere kookboekenbibliotheek van liefhebbers van de mediterrane keuken niet zou mogen ontbreken.
Titel: De smaken van Spanje
Auteur: Claudia Roden
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059560451
Oorspronkelijke titel: The Food of Spain
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijden: 512
Prijs: € 33,99