Inmaak- en fermenteerbijbel – Simone van Thull

Sinds de Coronaperiode hebben de aloude technieken van het inmaken en fermenteren weer een enorme opleving gekregen onder professionele én amateur chefs. Een renaissance die gelukkig na Corona heeft doorgezet en nog steeds veel prachtige nieuwe gerechten, producten, technieken én kookboeken oplevert. Carrera Culinair heeft in zijn serie van kookbijbels nu dan ook een nieuw kookboek gelanceerd dat van kaft tot kaft helemaal gaat over deze bijzondere manieren van smaakmakers maken.

Voor elke kookbijbel selecteert Carrera een andere, gespecialiseerde auteur, iemand die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend op het vlak waar de bijbel over gaat. Deze keer is dat Simone van Thull, de uitbater en naamgever van Thull’s Deli, dé beste plek in Amsterdam en omstreken voor al je ingemaakte en gefermenteerde producten.

Dat Simone een goeie match is blijkt al heel snel, want dit boek staat ramvol met mooie recepten (meer dan 230!) voor pickles, relishes, chutneys, jammen, gefermenteerde producten en allerlei interessante drankjes en condimenten. Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in dit soort smaakmakers leiden een paar minuten bladeren in dit boek als heel snel tot een enorme impuls aan enthousiasme om meteen aan de slag te gaan. Dat kan dan ook gemakkelijk, omdat veel van de recepten heel eenvoudig en snel op te pakken zijn en desondanks tot de meest prachtige resultaten leiden.

Het boek is logischerwijs ingedeeld in twee delen, de eerste over inmaken bevat de pickles, relishes en andere ingemaakte producten, terwijl het tweede deel volledig is gewijd aan recepten waarin fermentatie een rol speelt. Bij de fermentatie komen de voor de hand liggende kandidaten zoals kimchi, zuurkool en combucha uiteraard aan bod, maar heb je ook wel eens zaden geprobeerd te fermenteren of vlierbloesemkefir gemaakt?

Buiten recepten van ingemaakte en gefermenteerde producten bevat de bijbel ook een heel aantal recepten die deze smaakmakers weer gebruiken in een “groter” recept. Denk aan een prachtige kaasfondue met allerlei zelfgemaakte pickles, pasta met ingemaakte paddenstoelen en zuurkool of kimchi-rijst kroketjes, allemaal gemaakt met ingrediënten waarvan de recepten in dit boek te vinden zijn.

Zoals in alle kookbijbels is er ook veel basisinformatie te vinden die je inzicht geeft in de processen en technieken en ervoor zorgt dat je zelf nieuwe dingen kunt ontwikkelen met de opgedane kennis. Maar er zijn meer uitdagingen voor met name de ervaren fermenteerder, want naast de snelle en eenvoudige pickles en relishes vind je in de ‘Inmaak- en fermenteerbijbel’ ook meer complexe recepten en mooie uitdagingen die glorieuze fiasco’s of sensationele resultaten kunnen opleveren.

Ben je een liefhebber van zelf inmaken of fermenteren en op zoek naar mooie recepten, inspiratie of een paar hele mooie basistechnieken of nieuwe uitdagingen, dan is dit boek zonder twijfel echt wat voor jou.

Titel: Inmaak- en fermenteerbijbel
Auteur: Simone van Thull
Uitgever: Carrera Culinair
ISBN: 9789048866489
Verschijningsdatum: 2023
Bladzijden: 496
Prijs: € 27,50

Koop de Inmaak- en fermenteerbijbel bij Paagman.nl

Aanbevolen artikelen