Manakish Za’atar – Kruidige platbroodjes uit de Levant

Sinds enige tijd is het kruidenmengsel Za’atar ook in Nederland populair aan het worden. Het is een beetje een apart mengsel, want er is ook een kruid dat Za’atar heet en dat dan ook de basis van dit mengsel vormt. Za’atar, het kruid, is familie van oregano, rozemarijn en tijm en is van origine afkomstig uit het Midden-Oosten waar het veelvuldig wordt gebruikt.

Het kruidenmengsel Za’atar bevat naast het naamgevend kruid, meestal ook gedroogde sumak, geroosterde sesamzaadjes en eventueel zout. Ieder huishouden waar Za’atar vaak gebruikt wordt voegt daar naar smaak zijn eigen kruidenmix aan toe, zodat het mengsel nergens precies hetzelfde is.

Het onderstaande recept, waarin het kruidenmengsel centraal staat, is dan ook een klassieker in de Levant en de omliggende regio’s, waar Manakish vaak als ontbijt of lunch wordt gegeten, met wat salade en een kop sterke zwarte thee.

Manakish (of Manakeesh, of Manaqish) is ook erg lekker met witte kaas, gehakt of zelfs zonder een topping. Snel te bereiden met maar een paar ingrediënten is dit de perfecte aanvulling bij bijvoorbeeld een maaltijdsoep, of natuurlijk als ontbijt of lunch.

Aanbevolen artikelen