Sinds enige tijd is het kruidenmengsel Za’atar ook in Nederland populair aan het worden. Het is een beetje een apart mengsel, want er is ook een kruid dat Za’atar heet en dat dan ook de basis van dit mengsel vormt. Za’atar, het kruid, is familie van oregano, rozemarijn en tijm en is van origine afkomstig uit het Midden-Oosten waar het veelvuldig wordt gebruikt.
Het kruidenmengsel Za’atar bevat naast het naamgevend kruid, meestal ook gedroogde sumak, geroosterde sesamzaadjes en eventueel zout. Ieder huishouden waar Za’atar vaak gebruikt wordt voegt daar naar smaak zijn eigen kruidenmix aan toe, zodat het mengsel nergens precies hetzelfde is.
Het onderstaande recept, waarin het kruidenmengsel centraal staat, is dan ook een klassieker in de Levant en de omliggende regio’s, waar Manakish vaak als ontbijt of lunch wordt gegeten, met wat salade en een kop sterke zwarte thee.
Manakish (of Manakeesh, of Manaqish) is ook erg lekker met witte kaas, gehakt of zelfs zonder een topping. Snel te bereiden met maar een paar ingrediënten is dit de perfecte aanvulling bij bijvoorbeeld een maaltijdsoep, of natuurlijk als ontbijt of lunch.
Manakish Za'atar
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 3 el za'atar
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 1 zakje instant gist
- 5 el olijfolie
Instructies
- Meng in een ruime kom de gist met 100 ml lauwwarm water en de suiker. Laat dit 10 minuten staan op kamertemperatuur tot er belletjes op beginnen te vormen.
- Voeg de bloem, het zout en 150 ml lauwwarm water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Voeg zo nodig wat extra bloem of water toe als de consistentie van het deeg niet goed is. Kneed een minuut of 10 goed door.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk een stuk vershoudfolie met wat olijfolie en leg met de ingevette kant over het deeg. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden celcius en vermeng de za'atar met de olie en eventueel wat extra zout.
- Rol na het uur rijzen de bolletjes deeg uit tot dunne cirkels en leg ze op een grote bakplaat bekleed met bakpapier, gebruik eventueel 2 bakplaten als je te weinig ruimte hebt. Verdeel het za'atar-oliemengsel over de deegcirkels.
- Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.
Notities
Heerlijk bij een rijkgevulde soep zoals Harira of als onderdeel van een borrelplank.