Een heerlijk simpel en verassend gerecht uit de Maldiven alwaar het als het nationale ontbijt wordt gezien. Zelf vind ik het vooral geschikt als een lunchgerecht of als onderdeel van een mezze of bij de borrelplank, maar ik heb wel eens slechtere ontbijten gehad.
De Maldiven is een tropisch eilandengroep zo’n 750 kilometer onder het Indiase subcontinent met ongeveer een half miljoen inwoners verspreid over 200 bewoonde eilanden en nog eens ruim 1000 onbewoonde eilandjes. Mas Huni heeft als hoofdingrediënten de twee nationale ingrediënten van de Maldiven, die in grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn op de lokale markten, tonijn en kokos. Tonijn is een heel belangrijke vis voor de eilandengroep, er komt dan ook heel veel hand gevangen tonijn uit de Maldiven en deze visvangst is een belangrijke pijler van de Maldiviaanse economie.
In dit filmpje van verantwoord vis-in-blik-bedrijf Fish Tales kun je zien hoe dat er aan toegaat, erg interessant, want er komt heel wat bij kijken voordat de tonijn ingeblikt en al bij ons in de supermarkt ligt. Bart van Olphen, de oprichter van Fish Tales heeft in zijn eigen ‘Vis uit Blik‘ kookboek helaas geen recept van Mas Humi opgenomen, een gemiste kans wat ons betreft 😉
Mas Huni wordt op de Maldiven gegeten in een soort wrap die erg lijkt op Indiase chapati, een Afrikaanse injira of een Surinaams roti-vel, en laat die laatste nou tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse supermarkt te krijgen zijn.
De limoen en rode peper geven een frisse twist aan dit gerecht, dat in Europa eigenlijk altijd met mayonaise wordt bereidt. Mas Huni gebruikt een relatief weinig voorkomende combinatie van tonijn en kokos, maar dit leidt niet zonder rede tot het Nationale gerecht van de Maldiven. Probeer dus echt eens dit eenvoudige en verrassende alternatief op de klassieke tonijnsalade.
Mas Huni
Ingrediënten
- 2 blikjes tonijn
- 1 rode uit
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 25 gram geraspte kokos
- Optioneel:
- hand verse koriander of platte peterselie
Instructies
- Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op. Snipper de ui zo fijn mogelijk, snij de peper in kleine stukjes en voeg ui en peper toe aan de tonijn.
- Rasp de limoen en pers de vrucht uit, voeg met de geraspte kokos toe aan de tonijn en meng goed. Voeg wat van de opgevangen olijfolie toe tot er een licht smeuïge tonijnsalade ontstaat. Peper en zout naar smaak.
- Voeg optioneel een hand fijngesneden koriander of platte peterselie toe.
Notities
Verwacht geen "traditionele" smeuïge tonijnsalade, dit is een wat drogere variant.
Ook erg lekker als lunch met wat sla in een pitabroodje.