De afgelopen jaren is de Peruaanse keuken ineens razend populair geworden en dat is ook helemaal niet gek als je ziet wat voor prachtige gerechten er uit het Zuid-Amerikaanse land komen. De populariteit van ceviche, een heerlijk fris visgerecht, kan gezien worden als de motor van dit succes. Met de verspreiding van dit gerecht is de rest van de Peruaanse keuken meegelift en kan deze dan ook worden gezien als één van de hipste keukens van het moment.
Peru is natuurlijk de bakermat van veel groentes, de tomaat, de paprika, maïs en de aardappel zijn allemaal groentes die vanuit Zuid-Amerika de wereld hebben veroverd. Nog steeds zijn dit ingrediënten die de basis van de Peruaanse keuken vormen, maar dat is niet heel veel anders met de meeste wereld-cuisines.
Nee, wat Peru bij uitstek zo’n bijzonder culinair land maakt is de immigratie van Japanners en Chinezen die een onuitwisbare invloed hebben gehad op wat de Peruaan tegenwoordig eet. De ‘Cocina Nikkei’ (Japans-Peruaanse fusion) en de ‘Cocina Chifa’ (Chinees-Peruaanse fusion) zijn grotendeels verantwoordelijk voor wat de Peruaanse keuken zo onderscheidend maakt.
Als groot liefhebber, food-journalist, culinair historicus en half-Peruaanse was het dan ook voor de hand liggend dat Katinka Lansink Dodero hier een kookboek over zou schrijven. ‘Mi Casa Peru’ is dat speciaal voor het Nederlandse taalgebied geschreven kookboek en het stelt nergens teleur.
Met haar brede en diepe kennis over de Peruaanse keuken wordt je vanaf het begin meegenomen in het avontuur dat de Peruaanse keuken is. De vele invloeden die de keuken van buiten heeft gevormd, de bijzondere ingrediënten en de unieke bereidingswijzen passeren allemaal de revue. Niet alleen is dit een verzameling prachtige en inspirerende gerechten, maar het dompelt je ook onder in de Peruaanse geschiedenis en cultuur en doet de liefde voor dit kleurrijke land ontluiken.
Doordat de auteur Nederlands is wordt meteen de angel gehaald uit het grootste probleem met recepten uit een ver land, de vaak lastig te krijgen ingrediënten. Lansink Dodero heeft een overeenkomst met Westlandpeppers, een Nederlandse kweker die pepers uit alle hoeken van de wereld kweekt en die via de webshop te bestellen zijn. Zo zijn de duidelijke en uitgebreide recepten ook daadwerkelijk goed te maken, mits je van te voren je “bijzondere” ingrediënten regelt.
De prachtige kleurrijke fotografie, heerlijke gerechten, goed geschreven recepten en omvangrijke informatie maken dit dan ook het perfecte kookboek om kennis te maken met de Peruaanse keuken óf om verder te gaan op het ingeslagen pad als je al eens aan de slag bent gegaan met Aji Panca, Aji Amarillo of Ceviche.
Enthousiast geworden en nieuwsgierig naar meer? Kijk dan ook eens op Katinka’s website cevicheceviche.nl, waar naast veel recepten ook de Cevichepedia staat, een encyclopedische bron van informatie over alles wat Peru zo’n bijzonder culinair land maakt.
Titel: Mi Casa Peru
Auteur: Katinka Lansink Dodero
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024593729
Verschijningsdatum: 2021
Bladzijden: 224
Prijs: € 27,50
Website auteur: cevicheceviche.nl