Nanban – Tim Anderson

Chef en kookboekenauteur Tim Anderson is al heel lang gefascineerd door de Japanse keuken. Na een aantal jaren in Japan te hebben gewoond en gewerkt om zich de Japanse culinaire cultuur eigen te maken, opende hij het succesvolle Japanse restaurant Nanban in London. Nanban, oftewel ‘zuidelijke barbaar’, is het woord dat in Japan al eeuwen wordt gebruikt voor buitenlanders, een moniker dat Tim Anderson dus met veel succes als geuzennaam is gaan voeren. De chefkok heeft nu in het gelijknamige kookboek ‘Nanban’ de gerechten die zijn restaurant beroemd hebben gemaakt voor de thuischef ontsloten. Het restaurant Nanban is Anderson zijn poging om de typisch Japanse Izakaya naar het westen te transporteren, de gerechten die in het kookboek te vinden zijn, zijn dan ook duidelijk geïnspireerd op dit culinaire subgenre.

Een Izakaya is waar de Japanner na het werk of studie naartoe gaat om onder genot van een drankje even te ontspannen, een soort bar waar ook eten wordt geserveerd en waar de gerechten relatief eenvoudig, maar desalniettemin buitengewoon smakelijk zijn. Door de jaren heen heeft de Izakaya zich ontwikkeld tot een heel eigen subgenre binnen de Japanse keuken, waar bijvoorbeeld de Yakatori tot bloei is gekomen.

In Nanban geeft Anderson typisch Japanse klassiekers zijn eigen draai en trekt hij ze een beetje naar het Westen, ‘glocal Japanese fusion’ noemt hij het ook wel, een rare term want de Japanse keuken is er met uitstek eentje die andere invloeden weet te integreren en zich eigen te maken. Zo hebben met de Yōshoku beweging, een kleine 150 jaar geleden begonnen, typisch Westerse gerechten een hele Japanese make-over gekregen. Zo is Tonkutsu bijvoorbeeld een Japanse, geperfectioneerde, variant van wat in Nederland bekend staat als een schnitzel, maar al veel eerder werd Tempura ontwikkeld geïnspireerd door de Portugese liefde voor gefrituurde groentegerechten.

Met veel liefde worden allereerst de Japanse ingrediënten besproken en alternatieven aangegeven voor de lastiger te verkrijgen spullen. Het hoofdstuk Ingrediënten is dan ook meteen een perfecte inleiding in die veelzijdige Japanse keuken met zijn hele eigen smaken en tradities.

Elk hoofdstuk bespreekt een type gerecht, een bijzondere categorisering waarin je de oorsprong van zijn restaurant in de Izakaya traditie kunt terugvinden. Wanneer de basisgerechten als Dashi, Kimshi en Ponzu zijn besproken worden kleine, grote en grillgerechten besproken. Een apart hoofdstuk behandeld Ramen, de immens populaire en hartversterkende noedelsoep die in Japan een goddelijke status heeft bereikt. Na de Ramen worden desserts en drank behandeld, waarin ook weer de liefde voor de Izakaya van Anderson weer in doorschijnt.

De gerechten zijn lang niet allemaal makkelijk te maken, en voordat je alle ingrediënten hebt verzameld die in dit boek worden besproken hebt verzameld ben je 2 reizen naar het land van de Rijzende zon verder. Maar ook als je alleen dashi poeder, wat mooie paddenstoelen en een fijne Japanse sojasaus in je keukenkastje hebt staan weet Tim Anderson je te inspireren tot het zelf maken van een prachtig gerecht waarin de typische smaken van Japan je doen inzien waarom zo veel mensen zo geobsedeerd zijn door deze culinaire regio. Als Anderson ergens goed in is dan is het zijn fascinatie en kennis overbrengen op de lezer, met voor elke gerecht en ingrediënt evenveel aandacht en liefde.

Tim Anderson heeft ondertussen een hele serie prachtige kookboeken op de markt gebracht waaronder Izakaya en JapanEasy, en de veganistische versie Vegan JapanEasy, waar ook weer de liefde voor deze bijzondere en spectaculaire keuken vanaf spat. De perfecte kookboeken om een culinair Japans uitstapje optimaal mee voor te bereiden.

Klassieke Japanse gerechten als Tonkatsu, Tonkotsu, Yaki-udon, Tempura en Onsen tamago, maar ook nieuwe gerechten die zijn voortgekomen uit de smeltkroes waar de Japanse keuken in terecht is gekomen als Tacorijst en Yaki-onigiri passeren de revue. Door de vele informatie over achtergrond, alternatieven en vooral die eigen Westerse kijk die Anderson op de gerechten en ingrediënten heeft, is dit een ideaal kookboek om voor het eerst te beginnen met de Japanse keuken. Daarmee is het echter absoluut geen ‘Japans-voor-beginners’ kookboek, want de hoeveelheid en diepte van de informatie en de liefde voor het Japanse voedsel maken dit ook voor de gevorderde Japan-liefhebber een prachtig boek.

Titel: Nanban
Auteur: Tim Anderson
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059566606
Verschijningsdatum: februari 2016
Bladzijden: 256
Prijs: € 29,95

Koop ‘Nanban’ bij Paagman.nl

Aanbevolen artikelen