Onder de mediterrane zon – Nadia Zerouali & Merijn Tol

Lezers van deze site met een beetje culinaire interesse zijn Nadia en Merijn vast al eens eerder ergens tegen gekomen, want de twee dames zijn erg actief. Naast deze, en een heel aantal andere kookboeken, verschillende televisieprogramma’s op 24Kitchen en de prachtige serie ‘Op zoek naar de granaatappel‘ staat het duo met hun portret op de verpakkingen van de producten in hun eigen productlijn die bij de beter geoutilleerde supermarkt te krijgen zijn. De expertise van het duo ligt duidelijk bij de keuken van de Maghreb, een groot en zeer divers culinair gebied dat de afgelopen jaren enorm aan populariteit is toegenomen.

Ook in dit boek komt dat gebied weer ter sprake, maar de vleugels worden wat verder uitgespreid. want nu wordt het volledige Middellandse zeegebied als onderwerp genomen. Waar de meeste kookboeken zich richten op een specifieke bereidingswijze, een land, een gang of een gerecht, doet dit kookboek het een beetje anders. Want hier wordt niet de keuken van een land, maar van een (gigantische) regio behandeld, een regio die ook nog eens stijf staat van de culinaire geschiedenis. Daar zitten een aantal landen bij die relatief onbekend zijn qua gerechten, zoals Syrië of Libië, landen die behoren tot het Middellandse zeegebied, maar die nog wel eens worden vergeten. Dat blijkt na lezing van dit kookboek dan ook een enorm gemis te zijn, want er wordt aldaar ook heerlijk gegeten.

Zo kunnen natuurlijk de hummus recepten niet ontbreken, maar wat te denken van XXX en XXX. Voor elke smaak en elk moment van de dag zijn er verrassende en heerlijke gerechten te vinden.

Het onderdeel vooraan in het boek waar de ingrediënten die voor de gemiddelde amateurkok waarschijnlijk onbekend zijn worden uitgelegd is buitengewoon welkom. Ook in de recepten zelf staat vaak voor de wat minder voor de hand liggende dingen aangegeven hoe je het beste aan dat ingrediënt kunt komen in Nederland. Zo is dit een bijzonder goed kookboek geworden, met prachtige, bijzonder diverse recepten, veel verdieping door extra achtergrond informatie over regio’s, ingrediënten en de gerechten zelf en prachtige fotografie.

Een kookboek zoals een kookboek hoort te zijn.

Titel: Onder de mediterrane zon
Auteurs: Nadia Zerouali & Merijn Tol
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038805559
Verschijningsdatum: september 2018
Bladzijden: 368
Prijs: € 30,99

Website auteurs: nadiaenmerijnsouq.nl

Koop ‘Onder de mediterrane zon’ bij Paagman.nl

Aanbevolen artikelen