Peperoni al gratin alla Napoletana – Heerlijk bijgerecht uit het hart van Italië

Ik ben altijd op zoek naar lekkere bijgerechten bij de risotto of pasta, want dit zijn bij uitstek gerechten waar niet veel groente in zit en die wel wat afwisseling kunnen gebruiken. Ondanks dat je met salades goed kan variëren, gaan ze na verloop ook wat vervelen. Ik was dan ook heel blij toen ik dit gerecht aantrof in het prachtige kookboek “Ristorante da Gigino“. Het onderstaande recept is een licht aangepast versie van dat traditionele Napolitaanse gerecht.

Peperoni al gratin alla Napoletana is natuurlijk de Italiaanse vertaling van gegratineerde paprika’s op Napolitaanse wijze. Een belangrijk onderdeel van dit gerecht zijn de zwarte olijven, en laat hier in Nederland nou iets vreemds mee aan de hand zijn. De meeste zwarte olijven in de Nederlandse supermarkt zijn nl. chemisch gekleurde groene olijven en helemaal geen echte zwarte olijven waar de rest van de wereld gebruik van maakt.

De Keuringsdienst van Waarde heeft hier een uitzending aan gewijd en gelukkig is er een hele eenvoudige manier om echte zwarte olijven te onderscheiden van de nep-variant. Echte zwarte olijven (bijv. Kalamata en Taggiasche olijven) zijn namelijk gerimpeld, iets wat wordt veroorzaakt door de rijping aan de boom, de enige manier om echte zwarte olijven te maken. Het kost in de winkel wel iets meer, maar de smaak is compleet anders, veel rijker en zoeter dan groene olijven en voor dit recept een onmisbare toevoeging.

Aanbevolen artikelen