Kookboeken zijn duur, een beetje een leuke die recent is uitgekomen kost je zo 20 euro, maar meestal nog veel meer, en als liefhebber kan dat nogal in de papieren lopen. Gelukkig bestaat er zoiets als de ramsj in Nederland, waarbij de vaste boekenprijs definitief wordt opgeheven en er een nieuwe, lagere verkoopprijs wordt bepaald. Veel mooie kookboeken zijn dan ook, enige jaren nadat ze zijn uitgekomen, voor een veel lagere prijs te kopen, iets waar je natuurlijk je voordeel mee moet doen.
Zo heb ik recent dit pareltje kunnen aanschaffen voor een fractie van de originele prijs op deze fijne site met een prachtig assortiment aan betaalbare boeken. Recepten uit Istanbul bevat, zoals de titel als zegt, een verzameling aan recepten uit de grootste stad van Turkije, het smeltpunt van Oost en West en een waar mekka voor de verwende smulpaap.
Auteur Pomme Larmoyer is een Française die jarenlang in Libanon heeft gewoond, waar haar eerste kookboek dan ook over ging. Na een bezoek aan Istanbul werd ze betoverd door de culinaire tradities van die stad en heeft ze zich in de Turkse stad ondergedompeld en uiteindelijk dit boek geschreven. Recepten uit Istanbul is dan ook niet alleen een verzameling aan lokale gerechten, maar kan ook als culinaire reisgids worden gebruikt. Het bevat handige overzichtskaarten van de stad en de verschillende wijken en de beste adressen om jezelf helemaal onder te dompelen in de culinaire beleving die de eeuwenoude stad aan de Bosporus biedt.
Het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken, elk met een type maaltijd als onderwerp. Het eerste hoofdstuk gaat over het ontbijt, maar familierecepten en streetfood (heel belangrijk in Istanbul) komen bijvoorbeeld ook aan bod. Het fijne van veel van de recepten is dat je ze perfect kan combineren, in een maaltijd (groente, vlees/vis en koolhydraten) of nog beter, in een tafel vol met mezze, de Turkse variant van tapas.
Sommige van de gerechten zijn ongelooflijk eenvoudig, zelfs in Italiaanse kookboeken heb ik nog geen recepten aangetroffen met maar twee ingrediënten, maar in Recepten uit Istanbul dus wel. Uiteraard zijn er ook zat recepten waarin alleen al de lijst aan kruiden en specerijen een kwart van de tekst beslaat, want van stevig gekruid eten houden de Turken wel.
Eigenlijk alle ingrediënten zijn goed te krijgen in de gemiddelde Nederlandse stad, tegenwoordig verkopen veel grotere Albert Heijns ook Turkse producten. Maar ga liever nog naar de Turkse winkel, want daar heb je veel meer keuze én is de prijs over het algemeen een stuk vriendelijker. Met de aanschaf van een Turks product of vijf ben je eigenlijk al in staat om bijna alle van de recepten uit dit boek te bereiden, aangevuld met “gewone” supermarktproducten. Pul biber is in ieder geval zo’n beetje alomtegenwoordig in de Turkse keuken, dus zonder een pot van deze Turkse chilivlokken kun je eigenlijk niet beginnen.
Recepten uit Istanbul is een prachtig kookboek, met een vleugje reisgids, een enorme verzameling eenvoudige en bijzonder smaakvolle recepten en bovendien een interessant kijkje in de culinaire scene van Istanbul. Met als kers op de taart, beschikbaar in de ramsj, dus voor een hele fijne prijs, zeker voor wat je er voor terugkrijgt!
Titel: Recepten uit Istanbul
Auteur: Pomme Larmoyer
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431493
Originele titel: Les recettes culte : Istanbul
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijden: 272
Prijs: vanaf € 20,95