Beroemd Rijks-chefkok en tv-bekendheid Joris Bijdendijk heeft samen met gerenommeerd worstenmaker en chefkok Samuel Levie een kookboek geschreven volledig toegespitst op soep. Een prachtige collectie aan soepen uit alle hoeken van de wereld, mét onmisbare toppingen, zijn verzameld in één kleurrijk boek dat de toepasselijke titel ‘Soep’ heeft gekregen.
‘Soep’ is een heruitgave van het boek ‘SNERT‘, waarbij er 12 nieuwe recepten zijn toegevoegd en het boek nu dus uitkomt op 52 prachtige soeprecepten. Ik vermoed dat de verkoop van het boek wat tegenviel met de oude titel en daarom is gekozen voor een wat marketingtechnisch voordeligere titel. Naast de 12 nieuwe recepten zijn de verschillen tussen de boeken minimaal en zou je ‘SNERT’ kunnen zien als een budget versie van ‘Soep‘, die toch weer zo’n 4 euro duurder is.
De soepen in het boek variëren van relatief eenvoudig, zoals bijv. Koolbouillon, tot behoorlijk complex zoals de Laksa, build from scratch, maar allemaal kenmerken ze zich door overvloedig gebruik van toppingen. Alle werelddelen worden aangedaan, het boek is echter niet geografisch verdeeld, maar in hoofdstukken op basis van de vier hoofd-soep-families. Het kookboek begint met een hoofdstuk over bouillons, toch de basis van zo’n beetje elke soep en gaat dan meteen over in de prachtige en enorm diverse recepten.
De recepten zijn duidelijk en helder opgeschreven en er zijn voor elke smaak en dieetvoorkeur passende gerechten voorhanden. Voor sommige recepten zijn er behoorlijk wat ingrediënten nodig en gelukkig zijn er, waar nodig, zo nu en dan tips over waar deze ingrediënten zijn te verkrijgen, want niet altijd zijn deze producten bij de gemiddelde buurtsuper voorhanden.
Wat ik vooral heb meegenomen van dit boek, naast een aantal hele mooie recepten die in het vaste kook-repertoire zijn opgenomen, is dat een eenvoudige soep door middel van goed gekozen toppingen naar een heel nieuw niveau getild kan worden. Zo wordt één van de eenvoudigste soepen in dit boek, de Zoeteaardappelsoep, meteen restaurant-waardig door het toevoegen van een uitgekiende selectie aan heerlijke en verrassende toppingen.
Een kleine disclaimer is wel vereist omdat ik niet 100% onafhankelijk ben in het maken van deze recensie. Mijn zusje, Jantien Baas, heeft namelijk de beeldschone stoffendesigns gemaakt die worden gebruikt als achtergrond bij veel van de fotografie in het boek, zoals die van de Pesiesoep hierboven.
Hou je erg van soep (of gewoon van lekker eten), of wil je de standaard soeprecepten in jouw repertoire een goeie lift geven, dan is dit het beste boek dat je op het moment kunt kopen. Goede duidelijke recepten zonder veel poespas eromheen, die de prachtigste en smakelijkste soepen opleveren die je ooit hebt gegeten. Aangevuld met prachtige fotografie (en hele mooie achtergronden) is dit een kookboek dat je niet mag missen.
Titel: Soep
Auteurs: Joris Bijdendijk & Samuel Levie
Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038812076
Verschijningsdatum: september 2022
Bladzijden: 160
Prijs: € 25,-
Website boek: snertsoup.com
Website auteur: jorisbijdendijk.nl
Website auteur: samuellevie.nl