Als er één ambassadeur is geweest die de keuken van Venetië de laatste jaren op de kaart heeft gezet, dan is het wel de Brit Norman Russell. Als gevierd oprichter van het Londense Polpo heeft hij al een groot succes gehad met zijn gelijknamige kookboek waarin hij de recepten uit zijn Venetiaans geïnspireerde hit restaurant met ons deelt. Dit nieuwe boek Venetië is zowel een vervolg daarop als een compleet ander kookboek. Misschien is dit boek zelfs beter een prequel te noemen, want Russell gaat hier op zoek naar de oorsprong, de basis van het ‘gewone’ Venetiaanse eten. Wat eet de voedsel minnende Venetiaan zelf?
Om tot de inzichten en recepten te komen die hij in Venetië heeft opgeschreven heeft hij zich dan ook ruim een jaar lang ondergedompeld in het Venetiaanse leven. Met behulp van de kleine keuken in zijn appartement in de binnenstad van Venetië, veel gesprekken met echte Venetianen en op loopafstand van alles wat de kooplieden op de Via Garibaldi te bieden hebben, heeft zich zo een bijzonder kookboek gevormd.
Venetianen, zoals het echte liefhebbers betaamd, koken met de seizoenen. Zo is het aan het begin van de lente, op 25 april om precies te zijn, tijd voor risi e bisi, want dan is de eerste oogst jonge doperwtjes binnen. De lente is ook de tijd dat de artisjokken in weer in de gerechten verschijnen, terwijl in de winter juist radicchio en gezouten vis in overvloed aanwezig zijn en worden gebruikt. Norman Russel heeft zijn boek dan ook in vieren gehakt met voor elk seizoen een prachtige collectie diverse recepten. Voor elk seizoen is er vis, vlees en vega, zijn er soepen en hapjes, koekjes en desserts, een echte Venetiaan kan in elk seizoen genieten.
Norman Russel heeft dus zo veel mogelijk meegekeken in de “gewone” Venetiaanse keukens om recepten af te kijken, maar geeft er uiteraard wel zijn eigen draai aan. Ook zijn de eetgewoontes van de bevolking die buiten de deur een hapje doet een belangrijke inspiratiebron. In Venetië heeft het zuidelijk Mediterrane borreltje met hapje, á la mezze of tapas, de naam chichetti gekregen, een vergelijkbaar concept met zijn hele eigen tradities en culinaire sterren. Een mooi glas witte wijn met een bruschetta of crostini bij een van de vele Cicchetteria langs de kanalen doet de dagelijkse beslommeringen snel vergeten. Uiteraard zijn er ook van deze typisch Venetiaanse gerechten voldoende recepten te vinden om je na wat werk in de keuken genietend aan het Canal Grando te wanen.
Venetië is zo een grandioos mooi kookboek geworden, met honderden prachtige recepten en vol sfeerverhalen uit het Venetiaanse leven gegrepen. Een bijzondere ode aan de koningin van de Adriatisch zee.
Titel: Venetië
Auteur: Norman Russell
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045213576
Verschijningsdatum: februari 2018
Bladzijden: 320
Prijs: € 30,-